Hopelijk blijft geen Kruimel Liggen

Dit is geen Pijp!

20161002 Ceci N'est pas une Pipe_0460a
Ceci N’est pas une pipe
20161002 This is not a Pipe_0440a
This is not a pipe

six or nine??
Afgelopen weekend bezocht ik de tentoonstelling “La Trahison des images” in het Centre Pompidou in Parijs met werken van René Margritte waar ik de boven afgebeelde schilderijen fotografeerde.
Deze twee schilderijen vertolken Margritte’s kritische kijk op kunst. Margritte zegt dat afbeeldingen je op het verkeerde been kunnen zetten en noemt dat “La trahison (het verraad) des images (van de afbeeldingen)” Hij bedoelt te zeggen: Dit is een afbeelding geschilderd op linnen dat is gespannen op een spieraam en daarna ingelijst. Het is geen pijp. Het is hooguit een afbeelding, een reproductie, van een pijp.
Het wordt overigens nog wat cynischer wanneer men bedenkt dat het gebruik van een pijp tegenwoordig “not done” is in publieke ruimtes door de invloed van de anti-rook maffia. Weet de lezer nog wel wat een pijp is?
René François Ghislain Magritte is geboren in Lessen op 21 november 1898 – en overleed te Schaarbeek op 15 augustus 1967. Hij was een Belgisch surrealistisch kunstschilder.
Ik las daarbij vandaag een zeer lezenswaardige ontboezeming Grote Woorden van Marco Raaphorst over die hele vermaledijde Zwarte Pieten discussie.
Ik zag tot slot de tekening van 6 en van 9. Zeer illustratief: Niet alleen afbeeldingen, maar ook beelden en denkbeelden kunnen de mensen op het verkeerde been zetten. Beiden kunnen zelfs gelijk hebben terwijl het gelijk objectief gezien echt niet hetzelfde is. Niemand kan er wat aan doen als je je door de Zwarte Pieten figuur gediscrimineerd voelt. Je gediscrimineerd voelen is heel vervelend en gans niet fijn. Maar ik zou ervoor willen pleiten om Zwarte Piet niet af te schaffen. We schaffen de 6 en de 9 toch ook niet af omdat je die verschillend kunt lezen?

Vorige

Small Houses

Volgende

Disproportioneel Politiegeweld in de Haagse gracht

  1. Opa Water

    Wat is dit voor prietpraat ?

  2. Ik wil best meedenken in het anders invullen van het sinterklaasfeest maar de voor en tegenstanders gebruiken kinderen om hun mening door te drukken Wij als volwassenen hebben er iets discriminerends van gemaakt ,kinderen doen dat niet. Ik vier al jaren sinterklaas in Transvaal georganiseerd door :De Haagse Hopjes. de bezoekende kinderen zijn voor 95% allochtoon en elk jaar is het een feest Ik heb nog nooit een incident meegemaakt waarbij de kleur van Piet een rol speelt..
    In deze tijd is een blond kind in een witte jurk op het strand al voldoende om de anti Pietenbrigade in rep en roer te brengen Discriminatie bestrijden vind ik prima maar betrek de kinderen hier niet in . uiteindelijk zijn kinderen soepeler dan volwassenen. Frustraties bespreek je op de bank bij een psychiater indien nodig.

  3. Hear Hear !!
    top Roel

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Mogelijk gemaakt door WordPress & Thema gemaakt door Anders Norén