Hopelijk blijft geen Kruimel Liggen

Spuiforum loopt de Spuigaten uit

Spuiforum-Impressie
Via Twitter volgde ik gisteren de hashtag #Spuiforum een beetje. Zoals zo vaak: Veel geklepper – Ik vind klepperen overigens wel een aardige term hier op Haagspraak zoiets als voornaam twitteren – met weinig wol.
Wel ving ik op – en ik wist dat niet – dat er op de site van de Gemeente Den Haag een complete televisie serie bestaat van hetgeen in de Raadsvergaderingen en ook van commissievergaderingen wordt afgeklepperd en daar vond ik het deel dat vorige week ging over het nieuwe voorstel van B&W voor het Spuiforum, 48 uur na de commissievergadering. Ook enige onderliggende stukken zitten erbij. Vandaag wordt er over gestemd.
Het verloop van deze discussie is voor mij erg verhelderend over hoe politiek Den Haag een dergelijk plan aanpakt. Een paar impressies.

 • Martijn Bordewijk van D66 komt met een wollig verhaal waarom D66 voor is. Hij gaat in het geheel niet in op het feit dat het niet alleen een investering is maar ook een desinvestering van twee theaters.
 • PVV vraagt of D66 vóór een enquête is onder de bewoners over dit project. Bordewijk antwoord dat D66 dat niet van plan is. Hij stelt dat de kiezers al twee jaar geleden op basis van de partij programmas gekozen hebben.
 • Het beste staccato betoog tegen het Spuiforum komt in mijn ogen van Joris Wijsmuller van de Haagse Stads Partij.Zo staccato overigens dat ik het na 2 X aanhoren niet kan reproduceren.
 • De burgemeester geeft in het begin van dit debat een redelijk ongeïnteresseerde indruk. Later trekt dat wat bij. Hoewel hij wordt gekappitteld dat hij bij gelegenheid van het bidbook Den Haag Culturele Hoofdstad voor zijn beurt gepraat heeft door het Spuiforum aan te prijzen, reageert hij daarop niet.
 • De PVDA is ook ernstig wollig, maar is vóór.
 • Wanneer het Spuiforum klaar is en het plan gaat door, wordt er 9 jaar een verlies van jaarlijks € 900.000 geaccepteerd.
 • De Partij van de Dieren wijst er op dat bij het invullen van de kieswijzer bij de gemeenteraadsverkiezingen, ingevuld door meer bijna 90.000 mensen, 58% ofwel meer dan 50.000 mensen tegen de komst van het Spuiforum heeft gestemd.
 • De VVD woordvoerder is heel erg slap en vóór. Besteedt de exploitatie maar uit aan ondernemers..(die verhalen dat verlies dan echt wel op de Gemeente zeg ik dan op mijn beurt).. Voorstel voor nieuwe naam: “The Talent” (Staat voor “The Hague Arts Leasure and ENTertainment”)
 • Partij de Mos (ex PVV) verwijst naar zijn verhaaltje op Den Haag Direct en op Groep De Mos
 • SP stelt als naam voor “De Gouden Knip” of in goed Haags “Gauwe knip”. Sterk betoog tegen. Verwijst naar de leegstand in Den Haag en het mislukte Wijnhavenkwartier.
 • PVV noemt het de duurste fietsenstalling van Nederland. Wil een enquête, maar vraagt daarmee dan naar mijn oordeel naar de bekende weg. Zie wat PVD al over de kieswijzer opmerkte.
 • Norder maakt een bleke typische regentenindruk. We maken een prachtige afgeronde stad. Zichtlijnen op de Nieuwe Kerk worden hersteld (? Ik dacht verduisterd). Gaat geheel niet in op het betoog van Wijsmuller en noemt hem eigenlijk een leugenaar…In tweede termijn beroept hij zich op geheimhouding omdat hij aan het onderhandelen is over een bod op het mislukte project Wijnhavenproject…..uitermate verdacht.
 • Marjolein de Jong geeft wel aardige antwoorden, maar is niet echt inhoudelijk.

Mij verbaast dat voorgaande mislukkingen met megalomane projecten niet worden aangehaald, bijvoorbeeld:

 • Aankoop van de Pier en die dan voor 1 gulden aan Van der Valk te verkopen met de verplichting om de Pier te herstellen, maar daar nooit de hand aan houden.
 • Congrescentrum en Statenhal voor teveel geld bouwen. Niet kunnen exploiteren, verkopen aan commerciële partijen in ruil voor meer bouwvolume, welke partij er dan achter komt dat het niet te exploiteren is.
 • Meerkosten stadsdeelkantoor Leyweg

En dan is er de commercie met een advertentie in het AD/Haagsche Courant onder de Kop:
Het Spuiforum is meer dan een gebouw, Het is een must voor Cultureel Den Haag!
Advertentie-Spuiforum
Wat doen u en ik met het AD? Verticaal filen toch? Oftewel gewoon bij het oud papier dumpen.
Ik geloof dat zo’n advertentie zo’n € 15.000 kost….Hadden ze dat verdorie niet in het cultuurpotje kunnen stoppen?
Overigens ben ik in beginsel helemaal niet tegen investeringen in cultuur. Als je het alleen al afzet wat Den Haag aan voetbal heeft uitgegeven en jaarlijks uitgeeft, dan komt cultuur er bekaaid vanaf. Maar weer twee gebouwen slopen en er dan een te groot nieuw gebouw voor neer te zetten gaat mij te ver. Zeker gezien de achtergrond van wat er allemaal al aan bezuinigingen op cultuur is aangekondigd….
Ik denk dat de regenten op het stadhuis vanavond voor dit onzinnige plan gaan stemmen. Wat denkt U?
UPDATE:
De Raad heeft het gewijzigde voorstel van B&W met 25 stemmen voor en 19 tegen in een hoofdelijke stemming aangenomen.
Laatst bewerkt door Happy Hotelier op november 8, 2012 om 22:44

Vorige

Jobs' Superjacht Venus te Water gelaten in Aalsmeer

Volgende

Rick Beckman

10 Reacties

 1. Het wordt ons gewoon door de strot geduwd of we het nu willen of niet de zaken zijn reeds beslist. links of rechtsom het komt er. En dan die kosten bezopen gewoon.

 2. Ik denk dat het er helemaal niets toe doet wat wij hebben te zeggen. Ik kan mij niet herinneren dat bezwaren vanuit de bevolking tegen de bouw of sloop van of in de openbare ruimte het standpunt van onze bestuurders heeft beïnvloed. Zij doet wat zij willen en de gemeenteraad praat stoer, maar doet geen moer (een enkeling niet te na gesproken). Het erge is nog wel dat de verantwoordelijke wethouders van bouwen en wonen helemaal geen krimp geven op de bezwaren en ingesproken waarschuwingen. Die komen met een afrondend verhaal alsof er geen bezwaar is geuit en loven het verloop en daarmee zichzelf.

 3. R. van Rijn

  Kijk ff naar de lijst met sponsoren die bij de propaganda voor dit ‘forum’ is opgenomen. Zijn dat niet allemaal gerenommeerde culturele instellingen? Shell, KPN.
  Dan weet je waar dit vandaan komt. Het heeft niets met cultuur te maken.

 4. akbarsim

  En bij welk van die bedrijven krijgt Norder straks een leuke baan?

 5. pieter musterd

  Ik hoop dat de gemeenteraad tot inkeer komt, al heb ik daar weinig vertrouwen in overigens. Straks zitten we dus met een cultuurpaleis van precies 181 miljoen euro en is er geen geld meer om er een compleet orkest in te laten spelen want als alle bezuinigingen doorgaan wordt het Residentie Orkest straks een Haags Strijkje.

 6. Raasveldt

  Die hele zaak geeft weer eens aan hoe belangrijk het is om op de HSP te stemmen. Ik vrees dat Norder zijn plannetje gewoon doordrukt. Kunnen we al weddenschappen afsluiten met hoeveel procent de voorgestelde bouwkosten overschreden worden?
  Trouwens, dat ontwerp met die halve koepel lijkt verdacht veel op de Opera van Lyon.

 7. Het tóch bouwen van een Cultuurpaleis (‘Cultuurbalast’) terwijl de cultuurstimulatie bij burgers de nek om wordt gedraaid (geen muzieklessen meer bij Koorenhuis, bibliotheken sluiten in buurten die het juist hard nodig hebben, tientallen (!!!) amateurtoneelgezelschappen die moeten stoppen omdat ze het zonder steun niet redden) komt er een gebouw waar 80% van de burgers niet om heeft gevraagd en er hooguit een voet binnen zal zetten om er koffie te drinken, omdat de entreeprijzen te hoog zijn: zeker nu iedereen met een laag- en middeninkomen arm wordt gemaakt door het regeringsbeleid.
  Het is een voorbeeld waardoor mensen het vertrouwen in de democratie verliezen.
  Het ergste is nog de PvdA die zegt dat de bouw in haar verkiezingsprogramma stond en dat zij de wil van hun kiezers uitvoeren. Als ik zelf PvdA zou hebben gestemd, zou dit zeker niet zijn geweest om dit programmapunt. En dat zal voor 80% van hun kiezers ook wel gelden.

 8. De gemeente Den Haag vertoont hier wel een enorme regenteske arrogantie.
  Eerst worden tal van bij de burgers geliefde culturele initiatieven in de stad de nek omgedraaid.
  Vervolgens verkondigt de gemeente doodleuk dat Den Haag de ambitie heeft om in 2012 ‘Culturele Hoofdstad van Europa’ te worden.
  Hierna wordt er voor 180 miljoen een moloch van een cultuurgebouw neergeplempt.
  Ongeacht of dit gebouw op zich nu een aanwinst is of niet, laat Den Haag hier in zijn cultuurbeleid zich wel kennen als een enorm ouderwetse top-down bestuurder die absoluut niet naar zijn burgers zal luisteren.
  Visieloos. Arrogant. Laakbaar.

 9. De plannen zijn gewijzigd het hele gebouw is een kwartslag gedraaid een neemt een groot deel van het spuiplein in beslag zie tekening architechtenweb
  http://www.architectenweb.nl/aweb/redactie/redactie_detail.asp?iNID=30231

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Mogelijk gemaakt door WordPress & Thema gemaakt door Anders Norén