Hopelijk blijft geen Kruimel Liggen

Louche mag niet

Loesje Hiddema
Cartoonist Oppenheimer had bij een andere dan bovenstaande cartoon van Hiddema gesuggereerd dat Hiddema een louche advocaat is, maar geen homo.
In een uitspraak in een Kort Geding, aangespannen door de Maastrichtse advocaat Th. Hiddema tegen R. Oppenheimer, cartoonist van onder andere de NRC, heeft een vrouwelijke Limburgse rechter bepaald dat Oppenheimer de cartoon als volgt moet rectificeren:

Rectificatie:
De voorzieningenrechter van de Rechtbank Limburg (Maastricht) heeft bij vonnis van 31 oktober 2014 geoordeeld dat de aanduiding van mr. [eiser] als louche advocaat door de heer [gedaagde 1] en A en C Media in een cartoon die verschenen is in een uitgave van het huis-aan-huisblad De Ster van 3 oktober 2014 onrechtmatig is jegens mr. [eiser], omdat die aanduiding geen steun vindt in de door de heer [gedaagde 1] en A en C Media aangedragen onderbouwing. De heer [gedaagde 1] en A en C Media zijn veroordeeld tot het plaatsen van deze rectificatie.”

In een uitzending van Pauw over deze zaak waarbij Peter R. De Vries samen met Hiddema aan tafel zit, zegt Peter dat “louche advocaat” volgens hem een tautologie is, net zoiets als witte sneeuw of natte regen.
Gedaagde gaat van deze schokkende uitspraak in hoger beroep met hulp van de Nederlandse Journalistenvereniging.
Als hij de rectificatie niet plaatst, loopt hij kans dat de dwangsom bij hem geïncasseerd wordt, voordat het hoger beroep dient, omdat de rechter het vonnis uitvoerbaar bij voorraad verklaart. Ik hoop echt dat dit een lekker principieel juridisch steekspelletje wordt dat hier in Den Haag bij de Hoge Raad eindigt met het gelijk van Oppenheimer. Ik hoop ook dat beroep wordt ingesteld tegen het door de rechter ongefundeerd gebruik van de uitvoerbaar bij voorraad verklaring. Volgens mij had ze dat moeten motiveren. Ze heeft er geen enkele overweging aan geweid. Hoezo gelijk rectificeren? Iedereen heeft recht op hoger beroep, maar dat wordt steeds vaker ongemotiveerd voor de voeten gelopen door ongemotiveerde uitvoerbaar bij voorraad verklaringen. Weg ermee!
Volgens het woordenboek is een van de betekenissen van “louche” verdacht. Als je de uitspraak doortrekt, kan iedereen die door iemand anders verdacht wordt genoemd, kennelijk om rectificatie vragen.
Ik volg een en ander al enige tijd op de Faceboek pagina van Ruben, en vond daar ook de bovenstaande rectificatie cartoon. Die vind ik nog de leukste, al zal Hiddema um niet snappen.
Update:
Na het proces werd bekend dat de advocaat afzag van het innen van de dwangsom. Oppenheimer heeft overigens niet aan de rectificatie opdracht van de rechter voldaan. In een bepaalde visie zou hij dan namelijk geen belang meer kunnen hebben bij een vonnis in hoger beroep.

Vorige

Patat, Prosecco en ArchipelPoëzie – Onthulling Muurgedicht "Regen" van Ivo van Strijtem

Volgende

Navid Nuur in gesprek met Michiel van Nieuwkerk in Nest

  1. Heel goed gevonden!

  2. Ha. De titel van je stuk past precies bij de aanhef van een nieuwe alinea in een stukje dat ik vandaag op internet plaatste. Ik heb zodoende ook naar deze blogbijdrage gelinkt bij “louche mag niet” van de rechters… http://metdezachteg.blogspot.be/2014/11/met-voorbedrukte-rade-hiddema-vs.html

  3. Heb de uitzending bij Pauw toen gezien en iedereen weet wat er met Louche bedoeld wordt . Ik zou als advocaat ook niet in de categorie Louche gestopt willen worden.
    of een Louche hotel willen runnen:-) zo wil je niet te boek staan.
    vind de cartoon heel leuk

    • Ik ben het deels wel met je eens Roel. Het is net een beetje te. Maar juist een persoon die zichzelf regelmatig op de borst slaat, en ook nog eens roept op de tv dat de cartoonisten vooral door moeten gaan (hij zit dan met de cartoonist in een pannel dat praat over de Deense anti Islam cartoons) wanneer anderen het mikpunt zijn, moet er tegen kunnen dat hij zelf als mikpunt wordt gebruikt. Ikzelf roep ook wel eens wat een beetje provocerend en krijg dan ook provocerend commentaar naar mijn hoofd terug geslingerd. Wie kaatst….

  4. Ik heb zo mijn gedachten over hem. Ooit met hem te maken gehad

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Mogelijk gemaakt door WordPress & Thema gemaakt door Anders Norén