Uitgelepelde hete aardappel

SNS Reaal Genationaliseerd

Al vroeg aangekondigd vanmorgen: Persconferentie van Dijsselbloem om 8.30 uur. Moest vóór opening van de Beurs gebeuren. De staat heeft alle aandelen en alle achtergestelde leningen van schuldeisers van SNS Reaal genationaliseerd. Verder wordt er hier en daar nog wat geld ingepompt. “We konden niet anders. We konden ons niet permitteren dat de bank om zou vallen”. Mede belasting betalers: Van harte gefeliciteerd: U bent nu mede eigenaar van een zieltogende bank.

Een stukje Bouwfonds geschiedenis

Even terug in de tijd: Bouwfonds is na de oorlog opgezet door diverse lagere overheden als NV waarvan de aandelen in handen van die lagere overheden waren, om de wederopbouw te kunnen financieren. Enerzijds om de woningbouwcorporaties leningen te kunnen verschaffen om de bouw van hun woningbouw programma’s snel op gang te krijgen en op gang te houden en anderzijds om het eigen woning bezit extra te kunnen faciliteren door het verstrekken van hypothecaire leningen aan huis eigenaren. In de jaren 90 kwam daarbij financiering van private beleggers in onroerend goed en financiering van projectontwikkeling. Bouwfonds had onder meer de deftige N.V. De Haarlemse Hypotheekbank van het Shell Pensioenfonds overgenomen en deze bank had zich al ontwikkeld tot een wat grotere speler op het gebied van het financieren van onroerend goed. Enerzijds kwam dat omdat in de vastgoed crisis van de jaren 80 de toen grote spelers op het gebied van vastgoed financiering Wetland Utrecht Hypotheekbank en de Friesch Groningse Hypotheekbank al bijna ter ziele waren gegaan, maar door een vangnet van banken onder aanvoering van ING waren gered, maar aan een strenge leiband werden gelegd.

En toen kwam de Euro

Een van de voorwaarden voor het invoeren van de euro was dat de Nederlandse Staatsschuld niet boven een bepaald maximum mocht komen. Wat werd er bedacht? We gaan de woningbouw corporaties verzelfstandigen! Waarom? De schulden van de woningbouw corporaties werden meegeteld op de balans van Nederland en als de woningbouw corporaties verzelfstandigd zouden worden zouden hun schulden niet meer metellen op de staatsbalans. Dat verzelfstandigen ging niet zonder slag of stoot, want de woningbouw corporaties begonnen te kermen dat ze niet genoeg kapitaal hadden om zelfstandig door het leven te gaan. Sociale woningbouw is immers per definitie gesubsidieerde woningbouw, zeker als de politiek wenst dat de huren zo laag mogelijk blijven. Bedacht werd om aan de woningbouwcorporaties een bruidsschat mee te geven zodat ze wel op eigen benen konden staan. Dat op zich heeft tot allerlei excessen geleid, maar dat is voer voor een paar aparte bespiegelingen.

ABN Amro

ABN Amro kwam op een gegeven moment op het idee om een bod uit te brengen op alle aandelen van Bouwfonds. Na wat gesteggel over de hoogte van het bod (een aantal gemeenten lag flink dwars) werd de transactie gedaan. Allerlei gemeentes en provincies erg blij, want ze hadden zo toch maar een appeltje voor de dorst en leuke dingen voor de mensen binnengesleept.

SNS

Het toenmalige bestuur van de SNS zag een kans om de eigen bank op te stoten in de vaart der volkeren en nam Bouwfonds Property Finance tegen een, achteraf gezien, veel te hoge prijs over van ABN Amro. Hoe het ABN Amro is verlopen weten we allemaal.
We weten inmiddels ook dat er in en rond Bouwfonds een paar flinke schandalen naar buiten zijn gekomen variërend van graaiende en corrupte bestuurder, oplichting van pensioenfondsen tot banden met de onderwereld. Uit diverse krantenberichten kun je opmaken dat ook nadat de naam werd gewijzigd in SNS Property Finance dit soort praktijken nog gewoon doorgingen. En dan weten we nog niet wat er niet naar buiten gekomen is.
Ik hoop oprecht dat Dijsselbloem naast vervanging van de top van SNS Reaal nu ook eens grondig met de stofkam door de top van SNS Property Finance gaat. Ik denk dat daar voldoende stof ligt voor een prachtige nieuwe Soap van een Parlementaire Enquête.

Toevoeging

Ik stuitte op het blog van Ruud de Wit, dat in een paar artikelen nog wat verdieping en verheldering biedt voor de geïnteresseerden: