Hopelijk blijft geen Kruimel Liggen

Maand: februari 2013

60 jaar Sinds de Watersnoodramp van 1 februari 1953

Chevrolet_sedan_1932_Rick_Feibusch-2008

31 januari 1953

Het is één van mijn vroegste herinneringen. Met mijn vader in zijn vooroorlogse afgetrapte Chevrolet – ik denk dat het het 1932 model was van deze foto – staan we op een van de inhammetjes op de toen nog volledig berijdbare Scheveningse Boulevard (zonder Pier nog). In die inhammetjes kon je je auto parkeren met de neus naar zee. Genieten van het uitzicht op zee of de zonsondergang. Strandgasten zag je niet want het strand lag nog 2 meter onder de boulevard. Het is laat in de middag en al donker. Er loeit een geweldige storm. Het water staat tegen de basalten muur. Lekker hoog en de golven slaan over de auto heen. Spectaculair, vooral in het donker met het grote licht aan! Je waant je in de zee. Te vroeg naar mijn zin besluit pa het zekere voor het onzekere te kiezen en te vertrekken. Die ouwe auto’s waren nog wel eens gevoelig voor vocht en sloegen dan gewoon gewoon af. “Te Link” vondt ie en we reden naar huis voor het avondmaal.

1 februari 1953

De volgende ochtend hoorden we pas op de draadomroep dat een belangrijk deel van Nederland onder water was gelopen. Geen beelden, dus de omvang van de ramp drong niet echt door. Iedereen moest naar de kerk bovendien.

2 februari 1953

Pas op 2 februari werd echt een beetje duidelijk hoe groot de ramp was. De tweede vloed in de avond van 1 februari richtte de meeste schade aan en vergde de meeste slachtoffers.

Tempus Fugit

In 1953:

  • Bestond Televisie nog nauwelijks.
  • Werd beeldnieuws verspreid via de Cineac waar je voor een paar dubbeltjes de hele dag door kon binnenlopen om een uur Polygoon beeldnieuws te zien dat de hele dag werd herhaald en op donderdag werd ververst.
  • Of je kreeg een uittreksel van het Polygoon weeknieuws te zien als je naar de bioscoop ging en op tijd binnenkwam.
  • Had lang niet iedereen telefoon en werden telefoonverbindingen buiten je stad tot stand gebracht via telefonistes.
  • Was het ANP om 20.00 uur dicht.
  • Werden persberichten via telegraaf, telex of telegram verspreid en alleen door persbureaus gelezen en gesorteerd.
  • Liep oom agent nog in een pofbroek met laarzen alsof ie zo van zijn paard gestapt was.

Kortom: Nederland was ’s nachts op slot. Wel liepen er toen ’s nachts bewakers rond die een bonnetje in de brievenbus deden om te laten zien dat ze waren langs geweest. Iedere nacht van de week had een ander kleurtje…
Je kunt het je nu nog nauwelijks voorstellen.

Uitgelepelde Hete Bouwfonds Aardappel nu bij Rijk

Uitgelepelde hete aardappel

SNS Reaal Genationaliseerd

Al vroeg aangekondigd vanmorgen: Persconferentie van Dijsselbloem om 8.30 uur. Moest vóór opening van de Beurs gebeuren. De staat heeft alle aandelen en alle achtergestelde leningen van schuldeisers van SNS Reaal genationaliseerd. Verder wordt er hier en daar nog wat geld ingepompt. “We konden niet anders. We konden ons niet permitteren dat de bank om zou vallen”. Mede belasting betalers: Van harte gefeliciteerd: U bent nu mede eigenaar van een zieltogende bank.

Een stukje Bouwfonds geschiedenis

Even terug in de tijd: Bouwfonds is na de oorlog opgezet door diverse lagere overheden als NV waarvan de aandelen in handen van die lagere overheden waren, om de wederopbouw te kunnen financieren. Enerzijds om de woningbouwcorporaties leningen te kunnen verschaffen om de bouw van hun woningbouw programma’s snel op gang te krijgen en op gang te houden en anderzijds om het eigen woning bezit extra te kunnen faciliteren door het verstrekken van hypothecaire leningen aan huis eigenaren. In de jaren 90 kwam daarbij financiering van private beleggers in onroerend goed en financiering van projectontwikkeling. Bouwfonds had onder meer de deftige N.V. De Haarlemse Hypotheekbank van het Shell Pensioenfonds overgenomen en deze bank had zich al ontwikkeld tot een wat grotere speler op het gebied van het financieren van onroerend goed. Enerzijds kwam dat omdat in de vastgoed crisis van de jaren 80 de toen grote spelers op het gebied van vastgoed financiering Wetland Utrecht Hypotheekbank en de Friesch Groningse Hypotheekbank al bijna ter ziele waren gegaan, maar door een vangnet van banken onder aanvoering van ING waren gered, maar aan een strenge leiband werden gelegd.

En toen kwam de Euro

Een van de voorwaarden voor het invoeren van de euro was dat de Nederlandse Staatsschuld niet boven een bepaald maximum mocht komen. Wat werd er bedacht? We gaan de woningbouw corporaties verzelfstandigen! Waarom? De schulden van de woningbouw corporaties werden meegeteld op de balans van Nederland en als de woningbouw corporaties verzelfstandigd zouden worden zouden hun schulden niet meer metellen op de staatsbalans. Dat verzelfstandigen ging niet zonder slag of stoot, want de woningbouw corporaties begonnen te kermen dat ze niet genoeg kapitaal hadden om zelfstandig door het leven te gaan. Sociale woningbouw is immers per definitie gesubsidieerde woningbouw, zeker als de politiek wenst dat de huren zo laag mogelijk blijven. Bedacht werd om aan de woningbouwcorporaties een bruidsschat mee te geven zodat ze wel op eigen benen konden staan. Dat op zich heeft tot allerlei excessen geleid, maar dat is voer voor een paar aparte bespiegelingen.

ABN Amro

ABN Amro kwam op een gegeven moment op het idee om een bod uit te brengen op alle aandelen van Bouwfonds. Na wat gesteggel over de hoogte van het bod (een aantal gemeenten lag flink dwars) werd de transactie gedaan. Allerlei gemeentes en provincies erg blij, want ze hadden zo toch maar een appeltje voor de dorst en leuke dingen voor de mensen binnengesleept.

SNS

Het toenmalige bestuur van de SNS zag een kans om de eigen bank op te stoten in de vaart der volkeren en nam Bouwfonds Property Finance tegen een, achteraf gezien, veel te hoge prijs over van ABN Amro. Hoe het ABN Amro is verlopen weten we allemaal.
We weten inmiddels ook dat er in en rond Bouwfonds een paar flinke schandalen naar buiten zijn gekomen variërend van graaiende en corrupte bestuurder, oplichting van pensioenfondsen tot banden met de onderwereld. Uit diverse krantenberichten kun je opmaken dat ook nadat de naam werd gewijzigd in SNS Property Finance dit soort praktijken nog gewoon doorgingen. En dan weten we nog niet wat er niet naar buiten gekomen is.
Ik hoop oprecht dat Dijsselbloem naast vervanging van de top van SNS Reaal nu ook eens grondig met de stofkam door de top van SNS Property Finance gaat. Ik denk dat daar voldoende stof ligt voor een prachtige nieuwe Soap van een Parlementaire Enquête.

Toevoeging

Ik stuitte op het blog van Ruud de Wit, dat in een paar artikelen nog wat verdieping en verheldering biedt voor de geïnteresseerden:

Mogelijk gemaakt door WordPress & Thema door Anders Norén