Hopelijk blijft geen Kruimel Liggen

Den Haag zegt "Neen" tegen Boeteregeling Energielabel Woningen

energielabel woningen
Minister Blok had een wetsvoorstel ingediend om het energielabel voor woningen met ingang van volgend jaar beter afdwingbaar te maken met forse boetes. Op 20 november is het voorstel afgestemd door de Tweede Kamer. Pikant detail: De eigen VVD van Blok stemde tegen.
Ik ben daar blij mee: Iedere malloot met een beetje algemene ontwikkeling kan op zijn klompen aanvoelen dat een woning die vóór pakweg 1980 is gebouwd (ik denk zo’n 80% van de gehele woning voorraad), niet erg energie zuinig is. Er wordt nu een hele heisa over gemaakt, omdat een koper van een huis “recht” zou hebben om te weten wat voor energielabel een woning heeft. Tja…wat ik van algemene bekendheid beschouw, gelijk maar een “recht” te noemen gaat mij gewoon wat ver. Wat voegt een “Niet zuinig” label daar nou aan toe?
Het wordt nog doller dat de bedrijven die geld verdienen met het uitvoeren van het labelen van woningen de staat nu maar gelijk willen aanpakken en gederfde omzet willen claimen via de rechter.
De EU heeft het al in 2008 verplicht gesteld, maar het lijkt niet erg van de grond te komen. Wellicht gaat de EU Nederland nu boetes opleggen.
De wal gaat bovendien het schip keren, voorspel ik. In deze tijd van al maar dalende woningprijzen krijgen verkopers steeds meer belang om ervoor te zorgen dat hun woning wel van een wel zuinig energie label is voorzien. De almaar stijgende energie prijzen (nog even afgezien van de vermoedens van prijsafspraken bij de mee graaiende energieleveranciers) en de almaar stijgende energiebelasting maken energie steeds meer significante kostenpost voor wonen. Daarvoor is een boetesysteem met een bijbehorend apparaat om het na te leven gewoon onzin.
Er speelt nog een argument door mijn hoofd: De gangbare methode om een woning energie zuinig te maken is om zoveel mogelijk te isoleren en wel vaak met dubieuze materialen vanuit milieu oogpunt, zoveel mogelijk kieren en gaten dicht te stoppen en zodoende een gezonde ventilatie zoveel mogelijk de nek om te draaien. Met alle gevolgen van dien: Vocht dat niet weg kan en tot schimmelvorming leidt. Centrale afzuigsystemen die onvoldoende worden onderhouden en daardoor verspreiders van ziektekiemen worden. Enzovoort enzovoort. Mijn stelling is dat er in de hele bouw nog niet echt wordt nagedacht over Goede Woningisolatie. Enkele uitzonderingen daargelaten.

Vorige

Another Helpful Thesis Site

Volgende

Zwaardvis bij Simonis

  1. liesbaas

    Goed stukje!! Helemaal met je eens!

  2. pieter musterd

    Je hoort in verkiezingstijd altijd de roep op minder regels en een kleinere overheid want dat spreekt mensen aan. In de praktijk komt daar niets van terecht en wordt de overheid alleen maar groter wat er moet altijd meer gecontroleerd worden door nieuw op te richten “inspecties” die als enige doel hebben om uitgerangeerde politici aan en goede baan te helpen.
    Zo’n energielabel heft alle crises waar we momenteel in zitten niet op. Aan het werk zou ik zeggen.

  3. Ongelooflijk in deze tijd waarin het al zo moeilijk is in de huizenmarkt komt de overheid nog even een schepje er bovenop doen: doet mij denken aan enkele decennia terug waarin de overheid rustig hele pagina’s advertentie besteedde met de kopregel: KOOP HIER GEEN HUIS! En dan kwam zij zelf nog even langs om tegen een minimaal bedrag een huis te kopen van particulieren die door die advertentie volledig aan de grond zaten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Mogelijk gemaakt door WordPress & Thema gemaakt door Anders Norén