Hoezo “Beschuit Club”? Omdat ik een ander deels Nederlandstalig en deels Engelstalig blog annex verzamelplaats van links als geheugensteuntje, onder de naam Chi Beheer heb met een inmiddels verkeerde titel. Van dat blog ga ik de posten naar hier overzetten. Update: Is inmiddels gebeurd en deze posten zijn te vinden in de categorie … Chi Beheer.
Hoezo “Beschuit Club”? Omdat ik op deze plek dat wat ik in de Nederlandse taal ooit elders schreef wil verzamelen. Ik ga dus achteruit en vooruit.
Hoezo “Beschuit Club” qua naam? Dat kwam door een persiflage op een beschuit reclame die ineens bij mij opkwam: “Alleen voor Beschuit haal ik Hem er uit”. Een persiflage op “Alleen voor Beschuit kom ik er uit”.
Hoezo “Beschuit”? ‘s-Ochtends een beschuitje in je bed lijkt heel aangenaam, maar moet met beleid gegeten worden, omdat beschuit kruimels in je bed erg onaangenaam kunnen zijn.
Hoezo “Beschuit Club”? Misschien is het zelfs wel verkeerd gespeld en moet het Beschuitclub zijn. De samengestelde woorden regels heb ik nooit echt onder de knie gekregen.
Hoezo “- Club”? Omdat het wat gewichtiger klinkt dan een eenmansgebeuren. Misschien nodig ik in de toekomst nog wel eens gastschrijvers uit. Een alternatief als “Beschuit Kruimels” zou het wel heel klein maken.
Beschuit volgens Wikipedia:
Beschuit is een lichtverteerbare, zeer droge vorm van brood. Het is vergelijkbaar met, maar niet hetzelfde als geroosterd brood. Beschuit wordt meestal in rollen verkocht. Een rol bestaat vrijwel altijd uit een bakkersdozijn van dertien beschuiten.
Beschuit wordt twee keer gebakken, eenmaal als plat cilindrisch broodje (beschuitbol, ook in die vorm te koop) en na het doorsnijden nog een keer. De oude naam voor beschuit is dan ook ‘tweebak’. Etymologisch gezien is het woord ‘beschuit’ verwant met het Franse biscuit en het Italiaanse biscotto, uit het Latijn bis coctus, wat letterlijk ‘tweemaal gebakken’ betekent. Op vergelijkbare wijze heet het in het Duits Zwieback.
Een economisch voordeel van beschuit is dat het gebakken kan worden bij lagere temperaturen dan brood; een bakker kan daarom na het bakken van brood de restwarmte van de oven gebruiken om beschuit te bakken.
In Nederland is het een traditie dat bij een geboorte op beschuit met muisjes wordt getrakteerd.
De voedingswaarde is vergelijkbaar met die van gewoon brood[1] maar dan met veel minder vocht.
Hoezo “Bolletje”? Bolletje was de bijnaam van Bertus ter Beek, een lid van de Almelose familie achter nationale trots Bolletje bakkerij van beschuit en vele andere bakproducten. Tegen deze Bolletje heb ik in een grijs verleden wedstrijd gezeild in de Regenbogen. Bolletje beschuit is wel wat minder bros dan de fijnste Haagse beschuit, maar heeft weer wel het vinger gaatje waardoor het iets makkelijker uit een pak beschuiten komt.
Verscheen eerder als post.