Hopelijk blijft geen Kruimel Liggen

Maand: mei 2013

Dan Brown – Inferno

Medusa
Medusa 2

Dan Brown – Inferno

Knap hoe deze auteur, via zijn uitgevers, een hype van zichzelf weet te maken: 80 miljoen exemplaren van de Da Vinci Code verkocht en gewoon doorgaan. Vertalers weken in bunkers laten opsluiten met zware bewaking zodat geen snippertje info naar buiten komt. Gebeurt dan wel in het buitenland, want vermoedelijk zou in Nederland de arbeidsinspectie ingegrepen hebben. Heb toevallig de Nederlandse vertaalsters gezien in DWDD die daar ook nog leuk over konden vertellen. Mij bleef bij dat ze best moeite hadden het abominabel Engels van Mr. Brown in correct Nederlands te vertalen. Normaal wordt een boek in de Engelse taal uitgebracht en daarna vertaald. Nee Inferno is gelijk in tig talen uitgebracht. Onder zware geheimhouding mocht op dag X op uur Y het boek in de winkel worden gelegd. Media meldden Rijen voor de winkel voorafgaand aan uur Y. Een boek vermarkten zoals Steve Jobs dat met zijn appeltjes deed. Het boek is dus nog niet geheel dood.
Bij Paagman van de week in het voorbijgaan snel een exemplaar van de stapel gerukt. Te snel bleek achteraf, want normaal lees ik liever de originele taal dan een vertaling en bij thuiskomst bleek ik een Nederlands exemplaar te hebben gepakt. Toch maar gelezen in plaats van teruggebracht omdat ik de dames vertaalsters eigenlijk wel aardig vond overkomen bij DWDD. De vertaling heeft mij niet gestoord. In tegendeel vond ik goed.
Het is geen hoogstaande litteratuur, maar leest wel lekker snel weg. Zijn andere boeken heb ik ook gelezen en vond ik ook “wel aardig”.
Er zit ook een denkertje in: De schurk zoekt en vindt een oplossing voor het overbevolkingsprobleem dat volgens Thomas Robert Malthus kan uitdraaien op zelf vernietiging van de soort mens, ook wel de Malthusiaanse Catastrofe genoemd. Denk even mee: Tussen 2000 en nu groeide de wereldbevolking van 6 miljard tot 7 miljard mensen. Als we in dit tempo doorgaan, halen we het jaar 2100 niet. De WHO probeert uiteraard te voorkomen dat de schurk slaagt. Het boek biedt een soms vermakelijke en soms cynische beschrijving van deze strijd en daarmee een kijk op het reilen en zeilen van onze WHO machthebbers. En passant wordt het bizarre vermogen van de mens om problemen te ontkennen benadrukt.
De ontknoping vindt plaats op de plek waar ik ooit (in 2007) beide foto’s heb genomen. De eerste is van Medusa. Die met al die slangen in het haar. De andere weet ik de naam niet van, maar heb ik er wel bijgezet, want halverwege het boek wist ik al min of meer dat het daar zou zijn en had ik die foto voor ogen omdat die volgens mij de sfeer van het verhaal goed weergeeft en bij mij opkwam tijdens het lezen. Een plek die is blijven hangen in mijn geheugen omdat hij indruk heeft gemaakt.
Ik verklap verder niets, want dan is het niet leuk meer om te lezen.

Update

Voor degenen die Malthus een te moeilijk woord vinden voeg ik een treffende foto bij die ik vlak na publikatie op FaceBook zag:
one plus one is another one
One plus one is another one, en zo voort en maar door.

Bye Bye Yolanthe

Yolanthe Smit

Yolanthe Beatrice Roxane Smit (1944-2013)

Een paar weken geleden las ik dat Marc Rutte geprobeerd heeft een fietser bij te staan die hier in Den Haag onder een vrachtauto was gekomen. Uiteindelijk bleek betrokkene aan de gevolgen van het ongeval te zijn overleden.
Gisteren las ik in het AD dat betrokkene Yolanthe Smit was. Het was een mooi in memoriam. Ik had het hier willen reproduceren. Omdat ik het artikel zondag las, dacht ik dat het in de zaterdag editie stond. Niet meer terug te vinden. Dan is het vermoedelijk de vrijdag editie die inmiddels in de papierbak is verdwenen. Ook een digitale speurtocht op de AD site hielp niet.
Bye Bye Yo

Ik vond wel dit In Memoriam

Waaruit ik citeer:

Yolanthe woonde en werkte 24 jaar in het Noordoosten van de Verenigde Staten waar zij geregeld optrad als spreker bij bedrijven en organisaties.
In 2000 kwam zij terug naar haar geboortestad Den Haag. Gedurende 7 jaar werkte zij op 8 verschillende scholen in Den Haag.
In 2009 werd zij met pensioen gestuurd vanwege het bereiken van de 65-jarige leeftijd. Maar Yolanthe begon een tweede carrière. Zij ging aan het werk als speech- en presentatiecoach met als specialiteit spreken in het Engels voor ‘non-native’ sprekers’.
Als voorzitter van de Toastmasters of The Hague gaf zij leiding aan een team dat de leden hielp hun spreekvaardigheid in het Engels te oefenen en te verbeteren.
In 2008, vlak nadat zij terugkwam van een reis langs haar Amerikaanse vrienden, begon zij, samen met haar compagnon Ralph Oei, een Haagse TED Salon (TEDxTheHague), een natuurlijke uitvloeisel van haar belangstelling voor het gesproken woord en presentaties die ergens over gaan. Later werd dit gezelschap lid van het wereldwijde TedX gebeuren.

Waarom een berichtje hier?

Ik kende Yolanthe alleen via social media. Ze was zeer actief op Twitter en Facebook en was de drijvende kracht achter TEDxTheHague. Ze heeft mij vele keren achter de broek gezeten om nu echt eens een lezing van TEDxTheHague bij te wonen. Het kwam er gewoon niet van.
Kijk maar eens naar de eerste foto die ook op haar overlijdensbericht prijkte: Een levenslustige vrouw met twinkelende oogopslag met humor en veel energie. Ze verbond mensen aan elkaar. Ik had haar graag een keer willen ontmoeten en nu blijkt het te laat. Een wijze les: Online ontmoet je soms mensen die je belangstelling wekken en waarvan je vermoed dat als je ze in werkelijkheid ontmoet je het goed mee kunt vinden. Wanneer je de kans hebt ze in werkelijkheid te ontmoeten moet je dat niet uit de weg gaan.
De tweede foto is gemaakt door Henry Soenarko, een van de vrienden van TEDxTheHague ( en ook een van de vrienden van Haagspraak) op haar uitvaart. Op FaceBook heeft hij er meer geplaatst.
Tot slot: Ook Haagspraak is een gemeenschap van mensen die elkaar hoofdzakelijk eerst online hebben ontmoet en elkaar daar zijn gaan waarderen. Dat blijkt uit de zeer geanimeerde bijeenkomsten. Yolanthe had daar uitstekend bij gepast. Yolanthe verstond als geen ander de kunst om mensen bij elkaar te brengen. Bedankt voor de online lessen Yolanthe!

Genieten op de Veluwe

Genieten op de Veluwe

Dom Taalgebruik

Mijn oog valt op bovenstaand artikeltje op RTL Nieuws.
Het begint al met het sub hoofdje.”Bestuurder vloog uit de bocht”. Ik denk dan “vloog ie zijn auto uit dan?”
Vervolgens de kop zelve: “Automobilist dood na val van fly-over Rotterdam”. Ik denk dan: “Uit de auto gevlogen en dan van de fly-over gevallen?”
Het is veel simpeler: Bestuurder overlijdt nadat hij met zijn auto uit de bocht vliegt op het Kleinpolder plein in Rotterdam.
Maar dit zal wel weer te lang zijn voor de aan de kop toegemeten ruimte in hun schrijf systeem.
Een verschrikkelijk ongeluk. Ik ken de bocht. Heb hem vele malen genomen. Hij is nooit correct aangelegd, want de straal van de bocht verkleint naarmate je verder in de bocht terecht komt. Hij is dus eigenlijk doodeng.
En dan komt de uitsmijter. Een op de lezer toegesneden advertentie: Genieten op, jawel, de Schele Berg op de Veluwe…..De kans is groot dat wanneer u het artikeltje aanklikt er een andere advertentie staat. Advertenties kunnen met cookies op de lezer worden toegesneden.
Ik signaleer het maar even omdat we op Haagspraak wat met taal hebben. Taal en techniek in dit geval: Een aberratie. Een dubbel verschrikkelijke samenloop.
Moge de automobilist in vrede rusten.

Mogelijk gemaakt door WordPress & Thema door Anders Norén